Blog

Op onze blog schrijven we over verhuur en huur zaken. We geven tips over verhuren en huren van spullen, diensten en producten. Iets huren? Bij verhuur.nl gelijk contact met verhuurders.Geen precario maar huur

Geen precario maar huur

Evenementen gaan voortaan huurovereenkomst aan in plaats van precariobelasting te betalen in Nijmegen. Organisatoren van een evenement in de openbare ruimte betalen voortaan geen precario meer, maar sluiten een huurovereenkomst af met de gemeente Nijmegen. 

Huur afhankelijk van duur en locatie

De huursom wordt bepaald aan de hand van de duur van het gebruik van de locatie, het aantal bezoekers/deelnemers en of het al dan niet een commercieel evenement betreft.

Precariobelasting toegelicht

Gemeenten heffen precariobelasting (of kortweg: precario) als vergoeding voor het gebruik van openbare grond. De precariobelasting wordt specifiek geheven voor het plaatsen van voorwerpen onder, op of boven voor de openbare dienst bestemde gemeentegrond. Voorbeelden van belaste voorwerpen zijn kabels en leidingen, terrassen, bouwmaterialen, zonneschermen, luifels, lichtreclames en vlaggen. Nu betalen veel organisatoren nog voor het gebruik van de openbare ruimte precariobelasting. De huurovereenkomst zorgt voor meer duidelijkheid voor organisatoren, omdat vooraf beter te begroten is wat zij aan huur moeten gaan betalen. De huurperiode is inclusief een afgestemde op- en afbouwperiode. De verwachting is dat opbouw en afbouw dan zorgvuldiger kan gebeuren. Een standaard berekeningsmethode zorgt voor een uniforme werkwijze; dat is duidelijk en transparant voor organisatoren. Niet-commerciële evenementen betalen minder huur dan commerciële evenementen.

Overgang van precario naar huur

De overgang van precario naar huur heeft voor de gemeente geen financiële gevolgen. Voor individuele organisatoren kunnen die gevolgen er wel zijn. Sommige organisatoren gaan minder betalen, anderen meer. Als er sprake is van een stijging van de kosten, wordt dit trapsgewijs in vier jaar tijd doorgevoerd. De nieuwe regeling geldt niet voor evenementen met minder dan 500 bezoekers/deelnemers, de Vierdaagsefeesten, Vierdaagsemarsen en de MOJO popconcerten in het Goffertpark.

Voor het gebruik van openbare ruimte hebt u meestal een vergunning nodig. Bijvoorbeeld een omgevingsvergunning voor het plaatsen van reclame of een uitstallingsvergunning. Hiervoor moet u betalen. In sommige gemeenten is de precariobelasting opgenomen in de kosten voor de vergunning.


Vind ons op
Facebook


verhuur.nl
© 2019 | Alle rechten voorbehouden

Verhuur specialisten
Klantenservice
050 210 28 27
info@verhuur.nl


Wildcard SSL
Home | Blog | Contact | Voorwaarden en Privacy verklaring | Disclamer | Over ons Top