Blog

Op onze blog schrijven we over verhuur en huur zaken. We geven tips over verhuren en huren van spullen, diensten en producten. Iets huren? Bij verhuur.nl gelijk contact met verhuurders.Goedkoop huren door te klussen

Goedkoop huren door te klussen

Huur verlagen door te klussen? Een interessant idee van de woningbouw vereniging in Maarn.

Huren

Vanuit onderzoek naar de huurlasten van sociale huurwoningen en huurwoningen in de vrijesector blijkt dat de huur soms fors kan zijn ten aanzien van het gemiddelde loon. Bij de sociale huurwoning in de grotere steden blijkt dat men ruim 30 procent van het loon gaat naar de maandlast voor huur. In de vrije huursector ligt dit percentage zelfs vaak hoger. Rond de 50 procent. De Woonbond maakt zich zorgen om deze stijgende lijn. Het onderzoek is uitgevoerd door de Lokale Monitor Wonen van onder meer de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de woonbond.

Huur onderzoek

Er is een vergelijking gemaakt met veertig middelgrote steden.  De bond trekt de conclusie dat huurders na aftrek van de woonlasten vaak 'een stuk minder te besteden hebben dan kopers met een vergelijkbaar inkomen'. Al enige tijd pleit de Woonbond voor huurverlaging van 10 procent waardoor het verschil in koopkracht tussen huurders en huiseigenaren kleiner wordt.

In Maarn hebben ze een leuk initiatief gemaakt ten aanzien van de huur verlaging. Wie zijn woning middels een renovatieplan aanpakt vergroot daarmee zijn woongenot maar kan ook zijn of haar woonlasten verlagen.

Huur in Groningen

Onlangs was er ook een dergelijk bericht in het nieuws m.b.t. monumentaal wonen in Groningen. Huren voor de prijs van een sociale huurwoning én toch in een monumentaal complex wonen. Dat kan nog in Nederland, maar voor hoelang? Woningcorporaties willen namelijk vaak van de gebouwen af.

"Sinds de Woningwet uit 2015 moeten corporaties zich richten op hun kerntaak: huisvesting verzorgen voor mensen met de laagste inkomens. En daar hoort het dure beheer en onderhoud van monumentale panden niet bij. Maar tegelijkertijd vinden zij het heel belangrijk dat ook mensen met een laag inkomen in erfgoed kunnen wonen en niet alleen de rijken."

Wellicht kan het voorbeeld in Maarn gelden voor meerdere monumentale wooncomplexen. Huurders kunnen dan zelf hun woning opknappen, verduurzamen en onderhouden en in ruil daarvoor een fors lagere huur gaan betalen. Op die manier wil Woningbouwvereniging Maarn de renovatie van huurhuizen in de wijk Tuindorp voortzetten. Wethouder Rob Jorg (VVD) heeft inmiddels groen licht gegeven voor een proefproject van maximaal drie vrijkomende woningen per jaar.


Vind ons op
Facebook


verhuur.nl
© 2019 | Alle rechten voorbehouden

Verhuur specialisten
Klantenservice
050 210 28 27
info@verhuur.nl


Wildcard SSL
Home | Blog | Contact | Voorwaarden en Privacy verklaring | Disclamer | Over ons Top