Blog

Op onze blog schrijven we over verhuur en huur zaken. We geven tips over verhuren en huren van spullen, diensten en producten. Iets huren? Bij verhuur.nl gelijk contact met verhuurders.Geen 6 procent BTW op verhuur ligplaatsen

Geen 6 procent BTW op verhuur ligplaatsen

Welk belastingtarief voor verhuur ligplaatsen?

Er is een hoop discussie geweest over de verhuur van ligplaatsen. Vanuit deze discussie is er geprocedeerd over het juiste BTW-tarief (6% of 21%) voor de verhuur van ligplaatsen van grote en kleine recreatieve jachten in een jachthaven. Vanuit een eerdere discussie oordeelden de Rechtbank en het Gerechtshof (het Hof) dat het 6 procent tarief niet van toepassing is. Volgens het Hof is de verhuur van ligplaatsen in een jachthaven niet aan te merken als het geven van gelegenheid tot sportbeoefening, maar als de verhuur van parkeerruimte voor boten. Op grond van die zienswijze heeft het Hof geconcludeerd dat deze prestatie belast is naar het gewone omzetbelastingtarief van 21%. Dit oordeel stond echter nog niet definitief vast.

Ook lobby vanuit HISWA

Ook vanuit de HISWA was er een lobby voor het lage tarief. Sinds vorig jaar zijn watersportverenigingen verplicht 21% btw te heffen op de verhuur van ligplaatsen voor vaartuigen die niet geschikt zijn voor sportbeoefening, zoals alle soorten motorboten. Vrijgesteld van btw is de verhuur van ligplaatsen door verenigingen aan leden met een boot die wel geschikt is voor sportbeoefening, zoals roei- en zeilboten inclusief kajuitzeiljachten. Uit onderzoek uitgevoerd door HISWA Vereniging blijkt dat het haalbaar moet zijn om de verhuur van ligplaatsen door een commerciële jachthaven naar 6% te brengen wanneer het gaat om ligplaatsen voor boten geschikt voor sportbeoefening.

Uitspraak

Een watersportvereniging met havenmeesters in dienst, wenste de verhuur van ligplaatsen voor boten geschikt voor sport te belasten met 6% btw en verzocht over het jaar 2013 om een btw-teruggaaf van het verschil tussen 6% en 21%. De belastingdienst wees dit verzoek af, waarna de watersportvereniging in beroep ging. De Hoge Raad heeft vrijdag 15 juni 2018 in deze zaak beslist dat de verhuur van ligplaatsen voor sportboten in 2013 door een watersportvereniging met havenmeesters in dienst, niet belast mag worden met het verlaagde tarief van 6% btw. Het verhuren van ligplaatsen voor sportboten in een jachthaven, kwalificeert volgens de Hoge Raad niet als het gelegenheid geven tot sportbeoefening vanuit een sportaccommodatie. Het verlaagde 6% btw-tarief is hierop dus niet van toepassing.

Dit arrest van de Hoge Raad heeft geen effecten voor de btw-vrijstellingsregeling voor watersportverenigingen, die met ingang van 1 januari 2017 is ingegaan. Dit is een andere regeling dan die waar bovenstaande uitspraak om gaat.


Vind ons op
Facebook


verhuur.nl
© 2019 | Alle rechten voorbehouden

Verhuur specialisten
Klantenservice
050 210 28 27
info@verhuur.nl


Wildcard SSL
Home | Blog | Contact | Voorwaarden en Privacy verklaring | Disclamer | Over ons Top