Blog

Op onze blog schrijven we over verhuur en huur zaken. We geven tips over verhuren en huren van spullen, diensten en producten. Iets huren? Bij verhuur.nl gelijk contact met verhuurders.Winterbanden huren

Winterbanden huren

Ga je genieten van een heerlijke winter(sport)vakantie in Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk of Zwitserland? We zien de aanvragen voor winterbanden en sneeuwkettingen huren weer behoorlijks stijgen. Mensen zijn alvast aan het oriënteren en reserveren van wintersport benodigdheden. Het huren van winterbanden, sneeuwkettingen huren en ski/snowboard in Nederland kan een slim idee zijn. En het huren van een tijdelijke skibox kan gewoon handig zijn. Met skibox huren hoef je zelf de skibox niet op te slaan. Onderstaand eerst een aantal tips over winterbanden en sneeuwkettingen plus een overzicht per land wanneer deze verplicht zijn. Incl. welk profiel.  

Wanneer winterbanden?

Ook dit jaar rijden veel mensen zelf naar winterse bestemmingen. Als je zelf gaat rijden naar de sneeuw, dan is een goede voorbereiding nodig om de weersomstandigheden onderweg te kunnen trotseren. Winterbanden huren is verstandig. Bij temperaturen onder 7ºC hebben zomerbanden minder grip op de weg omdat het rubber harder en stugger wordt.

Een simpele remproef bij 50 km/uur laat zien wat het effect van winterbanden is:

•             Op een droge weg is de remweg voor een gemiddelde auto zo'n 12 meter.

•             Op een natte weg 14 tot 15 meter.

•             Op een besneeuwde weg is de remweg voor een auto met winterbanden 30 meter; dezelfde auto op zomerbanden heeft 60 (!) meter nodig.

 

Het huren van winterbanden voor een weekend of voor enkele weken, kan uitkomst bieden. Door de speciale rubbersamenstelling en de profielopbouw blijven winterbanden langer elastisch en flexibel. Voor de meeste landen in en rond de Alpen is het bij winterse omstandigheden verplicht om op winterbanden te rijden. Naast aankopen is huren van winterbanden voor één of enkele weken een goede optie. Huur winterbanden en ga veilig op reis.

Profiel winterbanden Duitsland en wanneer winterbanden en sneeuwkettingen verplicht

Wanneer winterbanden Duitsland

Zoals we weten is in Duitsland alles goed georganiseerd met duidelijke regels. Zo zijn ook de winterse omstandigheden vastgesteld in de Duitse wet. Maar wat zijn dan winterse omstandigheden? Er is geen algemene winterbandenplicht in Duitsland, maar wel een “situatiegebonden winterbandenplicht”. Sinds 1 mei 2006 geldt de regel dat voertuigen moeten zijn aangepast aan de weersomstandigheden.Wie in de winter in Duitsland rijdt, doet er goed aan om met winterbanden op stap te gaan. Er is weliswaar geen verplichting om ze daar te gebruiken, maar auto´s moeten in ons buurland ´aan de weersomstandigheden zijn aangepast´. Dat betekent - naast antivriesmiddel in de ruitenwisinstallatie – dat er winterbanden gemonteerd moeten zijn.

  • In Duitsland is het dus wel verplicht om met winterbanden te rijden bij winterse omstandigheden. Dus als het koud is, of sneeuwt of glad is.  Wanneer je betrokken raakt bij een ongeval kan dat vervelend uitpakken.
  • Winterbanden zijn volgens de Duitse wet banden met het sneeuwvlok-symbool, maar ook zogenaamde all weather banden (vierseizoenenbanden) en banden met het M+S logo zijn toegestaan.
  • Proefiel winterbanden. De banden moeten wettelijk een profieldiepte hebben van ten minste 1,6 mm, maar een minimum van 4 mm wordt aangeraden
  • Let op: Als je bij winterse omstandigheden in een auto met zomerbanden rijdt, riskeer je een boete, maar als je bovendien een verkeersopstopping veroorzaakt omdat de zomerbanden onvoldoende grip hebben op het wegdek, kan de boete hoger zijn.
  • Verplicht bij bord - In bergachtige gebieden kunnen bij winterse omstandigheden sneeuwkettingen verplicht zijn als dat wordt aangegeven met een rond, blauw bord waarop een witte autoband met een sneeuwketting staat.

De boetes die worden uitgedeeld wanneer deze regel niet wordt nageleefd zijn niet bijster hoog. Voor een overtreding wordt een boete van €60,- uitgedeeld en 1 strafpunt in rijbewijsregister in Flensburg. Indien je ook het verkeer belemmert doordat je niet met winterbanden rijdt dan bedraagt de boete €80,- wordt er ook 1 strafpunt uitgedeeld. Bij 18 strafpunten in het rijbewijsregister in Flensburg bestaat de kans dat er een ontzegging van de rijbevoegdheid wordt uitgedeeld.

Profiel winterbanden Oostenrijk en wanneer winterbanden en sneeuwkettingen verplicht

In Oostenrijk zijn winterbanden sinds 1 januari 2008 verplicht. Verplicht in winterperiode bij winterse omstandigheden - Het gebruik van winterbanden is van 1 november t/m 15 april verplicht bij winterse omstandigheden. Dit voorschrift geldt ook voor Nederlandse auto's.

  • Winterbanden moeten op alle wielen worden gemonteerd. Deze verplichting geldt niet voor een eventuele aanhanger.
  • De minimale profieldiepte voor radiaalbanden is 4 mm (voor diagonaalbanden is dat 5 mm). Banden met een minder diep profiel, worden als zomerbanden beschouwd, ook als op deze banden de aanduiding M+S aanwezig is
  • Als je op zomerbanden (en zonder sneeuwkettingen) rijdt tijdens winterse omstandigheden en betrokken raakt bij een ongeval, bestaat de kans dat je (mede)aansprakelijk wordt gesteld voor het ongeval omdat je het verkeer onnodig in gevaar hebt gebracht.
  • Verplicht bij bord - Het gebruik van sneeuwkettingen is verplicht als dat wordt aangegeven met een rond, blauw bord waarop een witte autoband met een sneeuwketting staat. De plicht om sneeuwkettingen te monteren geldt ook voor auto's met winterbanden of spijkerbanden (tenzij een onderbord bij het sneeuwkettingenbord aangeeft dat auto's met dergelijke banden van deze plicht zijn ontheven).

Profiel winterbanden Zwitserland en wanneer winterbanden en sneeuwkettingen verplicht

Er is geen algemene winterbandenplicht in Zwitserland, maar winterbanden zijn desondanks principieel aan te bevelen. Zwitserland is wel Verplicht bij een bord. Minimale profieldiepte van 4mm. Ook als er geen bord staat, kan bij aanrijding schuld worden toegewezen.

Gebruik van ongeschikte banden kan bovendien worden gezien als ´grove nalatigheid´, zodat de allriskverzekering betaling kan weigeren! En bedenk: hoe 'sneller' (= harder en breder) de zomerband, hoe slechter die voldoet in winterse omstandigheden.

Huren vaak een goede optie

Genoemde huur vaak incl

             demontage zomerbanden + montage en balanceren winterbanden bij vertrek;

             tijdelijke opslag zomerbanden gedurende de vakantie;

             demontage winterbanden + montage zomerbanden bij terugkomst;

             gebruik winterbanden tijdens reis.

 

Sneeuwkettingen mag je alleen gebruiken bij voldoende sneeuw op de weg, omdat anders de wegen teveel beschadigen.

Nu je weet wat je allemaal bij je moet hebben in de populairste wintersportlanden. Fijne vakantie!

 


Vind ons op
Facebook


verhuur.nl
© 2024 | Alle rechten voorbehouden

Verhuur specialisten
Klantenservice
050 210 28 27
info@verhuur.nl


Wildcard SSL
Home | Blog | Contact | Voorwaarden en Privacy verklaring | Disclamer | Over ons Top