Blog

Op onze blog schrijven we over verhuur en huur zaken. We geven tips over verhuren en huren van spullen, diensten en producten. Iets huren? Bij verhuur.nl gelijk contact met verhuurders.Nieuw btw-nummer voor eenmanszaken in de verhuur

Nieuw btw-nummer voor eenmanszaken in de verhuur

In de verhuur sector zijn naast de grotere v.o.f. verhuurbedrijven en BV’s ook veel kleinere zaken actief. Wanneer jij een eenmanszaak bestiert is het goed om te weten dat er een nieuw BTW nummer komt voor je verhuurbedrijf. Oh ja? Is dat zo? Ja dat is zo: Alle eenmanszaak verhuurbedrijven in Nederland krijgen voor 1 januari 2020 een nieuw btw-identificatienummer. 

Waarom veranderd mijn verhuurbedrijf BTW nummer?

De reden van het veranderen van de nummers voor de eenmanszaak heeft te maken met de AP. De belastingdienst komt hiermee tegemoet aan de eis die de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) aan haar stelt. In het algemeen is er met name door privacybescherming en identiteitsfraude weerstand gerezen tegen het gebruik van het BSN in het btw-nummer van eenmanszaken in Nederland. Voor jou als verhuurder betekend dit dat dit nummer niet langer een koppeling heeft met met jouw BSN-nummer (burgerservicenummer/ je oude sofinummer). 

Zorgt dit voor chaos in de verhuur sector?

Als het goed is loopt alles gewoon door. De Belastingdienst geeft aan dat ze bestaande, op het BSN-gebaseerde nummer in gebruik houden voor je verhuurbedrijf. Het nieuwe btw-identificatienummer is voor extern gebruik en wordt bij contacten met de systemen van de Belastingdienst automatisch ‘vertaald’ naar het oude nummer. Hiermee kan de interne verwerking door de Belastingdienst ongestoord verlopen.

Wat zijn de gevolgen voor mijn verhuurbedrijf?

Het nieuwe btw-nummer van jouw verhuur eenmanszaak is bestemd voor vermelding op bijvoorbeeld facturen. Het wordt ook gebruikt voor intracommunautaire transacties (handelsverkeer binnen de EU) en andere transacties op basis van EU-regelgeving. Voor de communicatie met de Belastingdienst blijft het oude, op het BSN gebaseerde nummer in gebruik. Op langere termijn streeft de Belastingdienst naar één btw-nummer dat je voor alle doeleinden gebruikt.

Gevolgen voor verhuur website en verhuur webshop

Als ondernemer betaal je omzetbelasting, om dit in goede banen te leiden heeft iedere ondernemer (met btw plicht) een btw-nummer (of ook wel btw-identificatienummer). Dit nummer moet vermeld worden op de facturen die naar klanten gestuurd worden.  Maar als je zelfstandige bent met een verhuurwebwinkel of huurwebshop kun je nu al stoppen met het vermelden van het btw-identificatienummer op jouw verhuurwebsite. Op basis van wettelijke regels ben je eigenlijk verplicht dit nummer op je website te vermelden. De Autoriteit Consument & Markt houdt hier toezicht op, maar geeft geen prioriteit aan handhaving bij zelfstandigen vanwege de onwenselijke situatie die dit oplevert.

Lees de aankondiging van staatssecretaris Snel van het ministerie van Financiën over het nieuwe btw-nummer van de Belastingdienst.

 

 


Vind ons op
Facebook


verhuur.nl
© 2020 | Alle rechten voorbehouden

Verhuur specialisten
Klantenservice
050 210 28 27
info@verhuur.nl


Wildcard SSL
Home | Blog | Contact | Voorwaarden en Privacy verklaring | Disclamer | Over ons Top