Blog

Op onze blog schrijven we over verhuur en huur zaken. We geven tips over verhuren en huren van spullen, diensten en producten. Iets huren? Bij verhuur.nl gelijk contact met verhuurders.Zomertijd 2019 wanneer gaat deze precies in?

Zomertijd 2019 wanneer gaat deze precies in?

Met de zomertijd die komend weekend ingaat, breekt niet meteen het zomerse weer door. Maar wanneer we kijken naar de trends zien we dat mensen al veel meer zoeken naar bootjes of sloepen om te huren. Mensen hebben dus hoge verwachtingen. In 1977 werd in Nederland de zomertijd ingevoerd. 2021 eind van de zomertijd. Hoe nu verder in de EU?

Wanneer gaat de zomertijd dan precies in?

veel mesemn vragen zich af wanneer de tijd loopt van zomertijd. Dit is maart t/m oktober. Zomertijd gaat in op de laatste zondag van maart en duurt tot de laatste dag / 31 oktober 2019. Het begin van de echte zomer, de zomerzonnewende, valt rond 21 juni. wanneer de zon het hoogste aan de hemel staat. Hierna worden de dagen korter en de nachten langer. De dag waarop de zomer begint is de langste dag van het jaar. Deze dag van 16 uur en 45 minuten duurt van 5:19 uur tot 22:04 uur (lokale tijd). Om praktische, maar ook klimatologische redenen begint de meteorologische zomer op 1 juni en duurt tot oktober. 

Een handig ezelsbruggetje om te onthouden wanneer de klok vooruit gezet moet worden: In het Voorjaar de klok Vooruit zetten (Zomertijd 2019). 

Dat betekent automatisch dat de klok in het najaar een uur terug gezet moet worden (Wintertijd 2019 Om heel precies te zijn:

  • Zomertijd 2019 (Nederland). Van: 02:00 zondag 31 maart
  • Tot: 03:00 zondag 27 oktober
  • Alle tijden zijn in Midden-Europese Tijd.

2021 eind van de zomertijd in de EU

Een meerderheid van het Europees Parlement wil dat er in 2021 een einde komt aan het halfjaarlijkse verzetten van de klok. Voor de zomertijd als standaardtijd moeten in maart 2021 voor het laatst de klokken een uur vooruit. Bij een permanente wintertijd moeten de klokken in oktober 2021 een uur terug.  

De Europese Commissie liet vorige maand weten dat lidstaten zelf mogen uitmaken of ze in de zomer- of wintertijd willen leven. Wel moeten ze hun keus op 31 maart volgend jaar hebben bepaald. 

Wanneer werd zomertijd ingevoerd?

In 1977 werd in Nederland de zomertijd ingevoerd. Door de klok een uur voor te laten lopen op de standaardtijd komt de periode van daglicht beter overeen met de periode waarin de meeste mensen wakker zijn. Vanaf 1980 begon de Europese afstemming. En in 1996 volgde de Europese richtlijn met de verplichte wisseldagen Uit een recente peiling blijkt dat 24 procent van de Nederlanders het liever bij het oude laat, terwijl 41 procent voor wintertijd en 27 procent voor zomertijd kiest. Grotere afstemming werd destijds gezien als een logische stap in de ontwikkeling van de Europese interne markt.  Het kabinet en veel belangenorganisaties vinden het vooral belangrijk dat Nederland in de pas blijft lopen met de buurlanden. Premier Rutte heeft al in september laten weten dat hij in ieder geval samen met de buurlanden van Nederland dezelfde tijd wil hanteren.

EU-lidstaten Zomertijd discussie

Het is nu aan de EU-lidstaten zelf of zij daarna bepalen of zij permanent op de zomer- of wintertijd overschakelen. Op verzoek van de lidstaten verschoof de Europese Commissie de plannen van eind 2019 naar 2021. 

Intussen zien alle lidstaten „de noodzaak van een coöperatieve aanpak”, aldus Eurocommissaris Bulc dinsdag. „Niemand wil een lappendeken van tijdzones in de EU.”

In juni gaan de Europese transportministers het er weer over hebben.

 


Vind ons op
Facebook


verhuur.nl
© 2020 | Alle rechten voorbehouden

Verhuur specialisten
Klantenservice
050 210 28 27
info@verhuur.nl


Wildcard SSL
Home | Blog | Contact | Voorwaarden en Privacy verklaring | Disclamer | Over ons Top