Blog

Op onze blog schrijven we over verhuur en huur zaken. We geven tips over verhuren en huren van spullen, diensten en producten. Iets huren? Bij verhuur.nl gelijk contact met verhuurders.Steeds meer particuliere verhuur van woningen

Steeds meer particuliere verhuur van woningen

Particuliere verhuur van woningen rukt elk jaar op, signaleert het CBS. Op dit moment heerst er in meerdere steden van Nederland een woningtekort. Daarnaast is er de mogelijkheid om de huur jaarlijks te verhogen. Door deze effecten is Nederland en de huurwoningen interessant voor onder meer buitenlandse beleggers. Ook vakantie huizen worden extra interessant. Niet alleen in ons eigen koude kikker landje maar ook het buitenland. gestimuleerd door lage koersen en hoge rentes. (Bijv. in Turkije op dit m,oment van schrijven.) Vorig jaar kocht Airbnb het luxe huizen verhuur bedrijf Luxury Retreat waardoor ze in een klap een 2000 villa’s wereldwijd in de verhuur portefeuille kregen. 

Huurprijzen

Terug naar Nederland en de verhuur markt in gewone behuizing. De gemiddelde landelijke vierkante meterprijs van huur voor woningen in de vrije sector is in het eerste kwartaal van 2019 opnieuw met 4,9 procent gestegen. Eigendomsmutaties zijn verschuivingen van woningen tussen de eigendomscategorieën: koop, huurwoningen van corporaties en huurwoningen die niet in eigendom zijn van corporaties (overige verhuur). Dat wil zeggen dat de eigenaar een natuurlijke persoon is en geen bedrijf of institutionele belegger.

Huurwoning eigenaren

Vooral dertigers en veertigers werden de nieuwe eigenaren van de huurwoningen die te koop werden gezet. Van deze particuliere huurwoningen stond 18% in één van de vier grote steden. Bij deze laatste groep gaat het om woningen met als eigenaar een particulier, bedrijf of institutionele belegger. Het overgrote deel van de kopers was een particulier. In diezelfde drie jaar zetten woningcorporaties slechts 5.000 woningen in de huurmarkt. Die trend zet nu door. Nieuwe huurders betaalden per vierkante meter gemiddeld € 16,33 per maand.

Omzetting van koop naar verhuur

Door omzetting van koop naar huur kwamen er 27 duizend huurwoningen bij in 2017. In dat jaar veranderden 100 duizend woningen van koop naar huur, maar werden ook 73 duizend huurwoningen verkocht.Drie jaar eerder waren dat er nog 62.000. In beide gevallen ging het om koopwoningen die geen eigendom waren van een sociale woningbouwvereniging. Soms als belegging bij gebrek aan spaarrente, soms gedreven door de lage hypotheekrente. Daarbij vormen ze een geduchte concurrent voor starters op de markt voor koopwoningen of kandidaat-kopers met een lager inkomen. Enerzijds zorgen zij voor de groei van het aantal huurwoningen, anderzijds drijft de concurrentie de prijzen van koopwoningen op. Dat veroordeelt teleurgestelde kopers tot huren, soms bij de partij die hen aftroefde in de biedingsstrijd.


Vind ons op
Facebook


verhuur.nl
© 2021 | Alle rechten voorbehouden

Verhuur specialisten
Klantenservice
050 210 28 27
info@verhuur.nl


Wildcard SSL
Home | Blog | Contact | Voorwaarden en Privacy verklaring | Disclamer | Over ons Top